4. Sanayi Devrimi Nedir

4. Sanayi Devrimi Nedir ?

Sizlerle kısaca diğer sanayi devrimlerini diğer adıyla endüstri devrimlerini kısaca paylaşalım.

 

1.Endüstri Devrimi : Su Buharının basıncını kullanılarak çalışan makinelerin endüstriye dahil olması

2.Endüstri Devrimi : Üretim Bandı tasarımları ile Henry Ford’un elektiriği seri üretim içerisine dahil etmesi

3.Endüstri Devrimi : Mekanik ve Elektronik sanayi araçlarının 1970 li yıllarda yerini dijital teknolojilere bırakarak insan gücünün verimliliğinin farklı yönlere aktarılması

4. Endüstri Derimi

 

4. Sanayi Devrimi Nedir ? Diğer adı ile “Endüstri 4.0 Nedir ?”

Endüstri 4.0 olarak nitelendiren bu devrim günümüzde internetin gücü ile tam anlamıyla hayatımıza girme arifesinde.

Eskiden hayal gücümüz geleceği düşlerken etrafımızda bizlerin işlerini yapan robotlar hayal ediyorduk.

Günümüzde ise bu robotlar gözümüzün göremeyeceği boyutlara indirgenerek bizler görmeden işlerini yapıyor duruma gelmek üzere.

Ama asıl gelişme ise robotlar değil. Interenet ile iletişim kuran bilgisayarlar.

4.sanayidevrimi2robot

Interenet ile iletişim kuran bilgisayarlar işlerini nasıl yapıyor.

Hayal gücümüzü kullanarak aslında çok kısa zamanda kaçınılmaz olarak karşımıza gelecek olma ihtimali yüksek olan bir kaç örnek verelim.

Ev yaşamı etkileri.

Evinizde var olan tüketim araçları ve gıdaların raflarının tartı sistemleri ile donatıldığını hayal edin. Kullanım sıklığınızın o ürünü mesela sabunu günde ortalama kaç defa kullandığınızı ve ne kadar sürede tükettiğinizi hesaplayan bir bilgisayarınız var ki bu durum gayet güncel ve aktif biçimde otomobillerde bitmek üzere olan yakıtı haber veren işaret mişürlerinde mevcut.

Tek farkı ana bilgisayara giden bu veri otomatik olarak evinizde bitmekte olan diğer ürünleri de oluşturup mağazanın bilgisayarına sipariş vermekte. Diğer bilgisayar da bu siparişleri bantlara iterek ( sokaklardaki çikolata makineleri zaten yapıyor değil mi 🙂 ) banklardan da küçük alışveriş sepetlerine gönderdiğini ve bu sepetleri maplar daki yerlere üzerinde bulunan sensörler aracılığı getirdiğini ( google car da insansız sürüş yapmıyor muydu yahu ? 🙂 ) hayal edin.

Ardından gelen sepetin kapıda sizlere ait özer asansörü şifre ile kendi kendine internet üzerinden açtığını ve asansörünüzün dairenize hazır  taşıdığını düşünün.

İşte internet, Endüstri 4.0 ı bu şekilde yarattı.

Tüketim Ürünleri mağazalar ve üretim Bantları üzerinde etkileri ;

Bu örneği Stantlarda yer alan bir ürünün üretimini azalan ürün, iklim, tüketim hızı ile otomatik olarak fabrikadaki bilgisayara aktararak, üretimi otomatik olarak başlatarak az önce belirttiğim sistem gibi mağazaya ulaştırabilir.

 

Endüstri 4.0 hakkında ki en büyük çekincelerden biri iş gücü ihtiyacını minimuma indiriyor olması ve istihdam sorunu yaratma ihtimali. Bu duruma en etkin cevap ise bu endüstriler içerisinde görev alacak olan insan adedinin artıyor olması ve işleyişi kontrol etmek amacı ile yine insan gücüne ihtiyaç duyuluyor olması…

 

4. Sanayi Devrimi Nedir ? konusuna aslında en kısa cevap olarak gerek iş yaşamını gerekse özel yaşamın sürelerini kısaltan ihtiyaçları sadece birbirleri ile iletişime geçen bilgisayarlar sayesinde çözen endüstri devrimi olarak verebiliriz.

 

 

 

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.