Biyoteknolojik İlaç Ne Demek

Biyoteknolojik İlaç Ne Demek ? ( Biyobenzer ilaç nedir ?)

İnsanların metabolizmalarında tabi (doğal)  olarak mevcut olan maddelere hücre yapılarına ve görev yaptıkları işlevlerine benzeyen özellikler taşıyan biyolojik mamüllerin  daha etkin hale getirilmesinde, geliştirilmesinde ve imal edilme aşamalarında  biyoteknoloji’den faydalanılmaktadır.

Biyolojik mamüllerin neredeyse hepsinde büyük antikorlar, kan faktörleri , molekül ağırlıklı hormonlar, aşılar, ve büyüme faktörleri mevcuttur.

Biyolojik ürün keşfetmede ve geliştirmede kullanılan üç temel biyoteknolojik (biyobenzer) yöntem vardır;

  • Rekombinant DNA teknolojisi,
  • Monoklonal antikorlar
  • PCR (polimeraz zincir reaksiyonları)’dır.

Bunların yanı sıra farmakogenomik, gen terapi,transgenik hayvan teknolojileri, ribozimler   da kullanılabilmektedir. Teknolojinin de yardımı ile gelişen tıp dünyasında, moleküler mühendisliğin etkin biçimde kullanılmasıyla büyük gelişim sergileyen biyoteknolojik ürün geliştirmede, moleküllerin aminoasit içerikleri ve karbonhidrat içerikleri değiştirilerek biyolojik etkinliklerinin çoğaltılması ve toksin üretme oranlarının indirgenmesi sağlanmıştır.

Günümüzde iyice ilerleyen  biyoteknolojiyle beraber teknolojilerde, ürünlerde, şirketlerde ve tüm kazançlarda gerçekleşen büyüme de dikkat çekicidir.

kanser

Biyoteknolojik ilaçlar,

İlaç endüstri ele alındığı zaman ivmelenerek artan şekilde kimyada geleneksel yöntemlerle üretilen ilaçlardan biyoteknolojik ilaçlara doğru yönelim gözlenmektedir. Bugün artık yüzlerce farklı  hastalık rekombinant DNA teknoloji ile imal edilen biyoteknolojik ilaçlar aracılığı ile tedavi edilmektedir.

FDA tarafından onaylanmış biyolojik ürünlerle tedavi edilen hastalıklar arasında: multiple skleroz, hepatit, kanser, hemofili,  diyabet hastalığı (şeker hastalığı) , büyüme geriliği rahatsızlıkları ve akut miyokard enfarktüs gibi rahatsızlıklar sayılabilir.

Sentetik ilaçlar adı verilen ilaç türleri için kullanılmakta olan farmasötik bileşiklerin neredeyse yarısı doğal kaynaklardan faydalanılarak üretilmektedir. Bugün, tıbbi bitki türlerinin sadece onda birinin (1/10) kültürü yapılabilmektedir. Doğadan elde edilen bitkilerde genetik çeşitliğin kaybolması ve doğal habitatın yok olabilmesi nedeniyle tıpkı Padophyllum ve Taxus çeşitlerinde olduğu gibi yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Biyoteknolojide kullanılmakta olan teknikler sayesinde bu yukarıda belirtmiş olduğumuz problemlerin yaşanmaması sağlanabilmektedir.

Tıpta kullanılmakta olan bitkiler için biyoteknolojik yöntemler kullanılarak tıbbi bitkilerde olası ürün geliştirmeleri ile istenilen doğal ürünlerin korunması ve içeriklerinin  güçlendirilmesi sağlanabilmektedir. Tıbbi bitkileri çoğaltmak amacı ile gen teknolojilerinin kullanılmasının yanında hücre, mikro çoğaltma  ve tüylü kök kültürü yöntemlerinin hepsi son derece önemlidir. Bununla beraber bu yöntemler çoğunlukla ihtiyaç duyulduğu için üretilmesi hedeflenen i doğal ürünlerin içeriklerinin daha verimli olmasını ve üretim kaynaklarını daha da güçlendirmektedir.

Bitkilerden elde edilen doğal ilaçlar çok pahalı olmalarının yanında toplama şartlarına uygun olmayan toplama yöntemleri sebebi ile bu doğal bitkilerin soylarının bir çoğu tehlikeye girmiştir. Bu sorunu aşabilmek amacı ile , dünya genelinde biyoreaktörlerde kuvvetlendirilmiş yada kombinasyonel biyosentez gibi biyoişlemenin kullanıldığı yoğun çalışmalar ve geliştirmeler  yapılmaktadır. Biyoteknolojik tekniklerin uygulanmasının yaygınlaşması ile doğal bitkilerden içerik potansiyeli daha yüksek standart saf ürünler elde edilmesi gerçekleşmektedir.

 

Türkiyede Biyoteknolojik İlaç üretimi ne zaman başladı ?

TÜm dünyada biyoteknolojik ilaç üretimi yaygınlaşırken özellikle kanser hastalığı ile mücadele etmek amacı ile Türkiyede de 2016 yılı mayıs ayında biyoteknolojik ilaç üretimine başlandı.

Arananlar ve bulunanlar:

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.