Göz’ün 35 Şaşırtıcı Özelliği

Göz’ün 35 Şaşırtıcı Özelliği

Her gün Cep telefonu ve özellikle çalışma hayatında bilgisayar ekranına bakarak yorduğumuz gözlerimizin çok değerli bir organ olduğunu biliyor muydunuz.

Gözler insan vücudunun en nadide, çevre olgularını bizlere gösteren organlar olduğunu biliyorsunuz. Bilim adamları bu nadide organımız üzerinde özelliklerini öğrenebilmek için çalışmalar yapıyor ve bugüne kadar yapılan çalışmaların sonuçları şaşırtıcı.

Gözlerimizin bu şaşırtıcı özelliklerinden bir kaç tanesini sizler için derledik

Gözlerin Mucizevi Özellikleri

gozun-35-sasirtici-ozelligi-3
  1. Sevdiğiniz bir kişiye baktığınızda göz bebeğini % 45 e kadar büyür.
  2. İnsan korneaları köpek-balıklarının korneasına çok benzerdir ve insan göz cerrahisinde yerini almışlardır.
  3. Her göz 107 milyon hücreden oluşur ve bu göz hücrelerinin hepsi ışığa duyarlıdır.
  4. Her 12 erkekten biri renk körüdür.
  5. İnsan gözü sadece üç renk görmektedir: mavi, kırmız,  ve yeşil. Diğer tüm renkler bu renklerin birleşiminden oluşan renklerdir.
  6. Gözlerin her biri 2,5 cm çapında ve 8 gram ağırlıktadır.
  7. İnsan gözünün görünen kısmı altıda biridir.
  8. Ortalama bir insan ömrü boyunca, gözler yaklaşık 24 milyon farklı görüntüyü görürler.
  9. Parmak izi 40 benzersiz özellik taşırken, gözde yer alan irisin 256 benzersiz özelliği vardır. Bu yüzden güvenlik için yapılan retina taramaları giderek daha çok kullanılmaktadır.

    gozun-35-sasirtici-ozelligi-2
  10. Birşeyin ne kadar hızlı olduğunu vurgumak için kullandığımız “Göz açıp kapayana kadar” ifadesi doğrudur,çünkü vücuttaki en hızlı kas göz kapağı kasımızdır. Bir göz kırpma genellikle 100 ila 150 milisaniye arasında sürer ve saniyede beş deva göz kırpabilirsiniz.
  11. Gözler dakikada ortalama 17 kere açılıp kapanır .Günde ortalama 14.280 kere ve yılda yaklaşık 5.2 milyon kere göz kırparız.
  12. Gözler her saat yaklaşık 36.000 bit bilgiyi beynimize gönderir.
  13. Gözleriniz Kahverengi ise mavi yapabilirsiniz. Kahverengi gözler aslında kahverengi pigmentin altında mavidir. Kahverengi gözleri kalıcı olarak maviye çeviren bir tıbbi lazer işlemi vardır.
  14. Gözünüz saniyede yaklaşık 50 farklı şey üzerinde yoğunlaşabilir.
  15. Gözümüzün beynimize gönderdiği görüntüleri hem yatay hem de dikey olarak ters çevriyor.
  16. Vücudundaki tüm kaslar arasında en aktif kaslar, gözlerini kontrol eden kaslardır.
  17. Gözlerimizin üzerinde yer alan her bir kirpik, yaklaşık 5 ay ömrüne sahiptir.
  18. Mayalar ( Antik medeniyet ), eksen bozukluğu olan (şaşı) insanların daha çekici olduğuna inanırdılar ve çocuklarının şaşı olmaları için emek sarfederlerdi. Güzellik anlayışı değişiklik gösterebilir tabi.
  19. Onbin yıl önce, birileri gözlerini mavileştiren bir genetik mutasyon geçirene kadar herkesin gözleri kahverengiydi. Bu demek oluyor ki , eğer gözleriniz maviyse, dünyadaki her mavi gözlü kişiyle ortak bir atayı paylaşıyorsunuz !
  20. Bir flaşlı fotoğrafta yalnızca kırmızı gözüken tek gözünüz varsa doğrudan göz kanseri (göz merceğine bakıyorsanız) olmuşsunuz demektir. Neyse ki, göz kanseri teşhisi koyulan vakaların % 95’i hayatta kalmaktadır.
  21. Şizofreni hastalığı tanısı basit bir göz testi aracılığı ile % 98.3 doğrulukla yapılabilir.
  22. İnsanlar ve köpekler, başka bir kişinin gözlerindeki görsel ipuçlarını gören tek türlerdir ve köpekler yalnızca insanlarla etkileşime girerken bunu yapar.
  23. Kadınların yaklaşık % 2’sinin gözlerinde ekstra retinal koni sağlayan nadir bir genetik mutasyon vardır. Bu onların 100 milyon farklı rengi görmesini sağlar!
  24. İnsanın gözü, sadece hareket eden tek nesneye odaklanırsa düzenli biçimde hareket eder.
  25. Korsanlar gözlerini kapatan göz bantlarını güverteye girip çıkarken değişen ışığa hızlı uyum sağlamak için kullanırlardı. Bir gözleri parlak ışık için eğitilmişken diğeri loş ışık için eğitilmişti.
  26. İnsanın gözünün algılaması için  karmaşık olan renkler vardır bunlara: “İmkansız renkler”adı verilir.
  27. Doğduğunda tüm bebekler renk körüdür, her şeyi 3 aya kadar siyah, beyaz ve gri tonlarda görürler.
  28. Gözler 550 milyon yıl önce gelişmeye başlamıştır. En basit gözler tek hücreli hayvanlarda fotoreseptör proteinine aittir.
  29. Vücudunuzun büyük kısmının potansiyel ısısına kavuşması biraz zaman alıyor olsa da, gözler 24 saat aktiftir ve potansiyel ısısındadır.
  30. Gözler çabucak iyileşiyor. Uygun bir dikkatle, gözün bir kornea çiziğinin düzeltmesi sadece 48 saat alır.
  31. Gözün objektifi günümüzün teknolojisinde bulunan herhangi bir kameradan daha hızlıdır.
  32. Gözlerinizle değil, beyniniz aracılığı ile görüyorsunuz. Çoğunlukla, bulanık veya zayıf görme, göz sorunlarından ötürü kaynaklanmaz. Beynin görsel korteksinde yanlış olan bir şeyden kaynaklanıyor olasılığı çok yüksektir.
  33. Gözleriniz yalnızca anneniz  gebe kaldıktan iki hafta sonra gelişmeye başladı.
  34. Kör insanlar doğuştan kör değillerse rüya görebilirler.
  35. Gözler beyin gücünüzün yaklaşık % 65’ini kullanır ve bu potansiyel vücudun diğer herhangi bir bölümünden daha fazladır.

 

Muhteşem bir organ olan gözlerinizi dinlendirmeyi unutmayın,  onlara iyi bakın. Mesela bu yazıyı okuduktan sonra gözlerinizi kapatın ve uyku haricinde bir yarım saat aktif dinlenme yapın 😉

 

Arananlar ve bulunanlar:

YORUMLAR-SORULAR-CEVAPLAR

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.