İş Yetiştirmenin 6 Kuralı

İş Yetiştirmenin 6 Kuralı

İş yaşamında günümüzün hastalığı haline gelen yetişmeyen işler hem sürekli olarak hem iş yerinde gereğinden fazla efor sarf etmemize neden olmaktadır.  Aynı zamanda bitmeyen ertesi gün işlerinin kafamızı olması gerekenden fazla meşgul etmesi dolayısı ile özel yaşamımızı da olumsuz yönde etkiliyor. Özel yaşamımıza yapılması gereken işlerin henüz bitmemesi dolayısı ile huzursuzluk yaratması tekrar ertesi gün işlere hazırlanmamızı geciktiriyor ve bu durum böyle sürüp gidiyor.

Bir süre sonra bu durum dayanılmaz hale gelip ya işten yada daha kötüsü hayattan soğumamıza kadar varabilecek olumsuz sonuçlara yol açabilmekte.

İŞ hayatında işlerin yetişmesi için yapılması gereken ilk şey işi planlayarak koyulmaktır.

İş Planı nasıl yapılır ?

Özellikle Türk toplumunda yaygın olarak görülen plansız iş yapma durumu çok fazla çalışıp az yol almaya yol açmakta. Almanya yı örnek almak gerekirse Türk insanında iş düşünüldükten kısa bir süre sonra hemen yol almak refleksi çok yaygın. Fakat Almanya da aynı iş için farklı bir yöntem kullanılıyor önce düşün, planla sonra yola çık”.

İşleri yetiştirmenin altın kuralları

 

1. İşe Başlamadan önce doğru sırayı oluşturun

Bir işe başlamadan önce iş sıralaması çok önemlidir. Öncelikli olan işlerden sıralı diğer işlere doğru bir akış belirlemeniz gerekmektedir.

2. Zaman Planlaması

İşlerin öncelikli gelen ve birbirinden bağımsız olanların arasında en kısa süre alacak olanları öncelikli olarak yapmalısınız. Unutmayın Bu işler işin büyük bir çoğunluğunu oluşturur ve adetleri çok fazla olmasına rağmen “aman 2 dakikalık iş” diyerek ileri zamana atılan iş türleridir. Ve Genelde bu küçük ama kısa süren işler yüzünden bir çok iş aksar ve işin tamamlanması için gereken bu küçük işlerin tümü bir dağ gibi karşınıza çıkar.

3. İş planınıza uygun ilerleyin.

Mücbir durumlar olmadıkça iş planınızı sürekli kontrol edin ve plana uygun sırayla ilerleyin. İlerledikçe notunuzun yanına yapıldı işaretini koyun

4. Araya iş sokmayın

Eğer öncelikli bir durum yoksa ki genelde bu çok hassas bir durumdur herkesin işi önceliklidir 🙂 diğer insanların sorumluluklarında olan işleri üstlenerek kendi işlerinizin arasına almayın. Bu durum hem alışkanlık haline gelecektir hem de sizin işlerinizi kesinlikle sarkıtacaktır.

5. İşi iş yerinde bitirin eve taşımayın. 

İşinizi mümkün olduğunca mesai saatleri içerisinde bitirmeye gayret edin. Bunun için molalarınızın süresini siz ayarlayın ör. size 1 saat mola verildi diye tamamını kullanmak zorunda değilsiniz.

6. İş konusundaki sınırlarınızı siz belirleyin. 

Üstünüz iş sahibiniz yada müşteriniz hiç fark etmez işinizi yapmanız için gereken prensipleri belirleyen siz olmalısınız. Bu ilk başlarda antipatik bir tutum gibi görünse de sizin için prensipli bir iş insanı olduğunuzu gösterir ve işlerinizin yetişmemesine sebep olan sürekli meşgul edilme durumundan sizi uzak tutar.

 

Yukarıda belirttiğimiz kuralları yaşamınızın ger yerine yerleştirebilmek için kafanızda bir sistem yerleştirmeniz durumunda bu size hem zaman kazandıracak hem de özel yaşamınızda da daha fazla zamanınız olmasını ve kafanızın çok daha berrak olmasında yardımcı olacaktır. 

İyi günler

 

 

 

 

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.