Vitesli Motosiklet Nasıl Kullanılır

Vitesli Motosiklet Nasıl Kullanılır

Hayatımızı özellikle metropollerde ki trafik derdinden kurtaran motosikletler marka ve kullanım amaçlarına göre değişiklik göstermektedir.

Eğer kolay kullanım istiyorsanız otomatik vitesli türler olan Scooter veya maxi scooter türünde bir motosiklet alarak kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer biraz daha az konforlu ama güçlü motorlar tercih ediyorsanız manuel vitesli modeller olan, Chopper,touring,racing,supersport veya chopper modeller tercih edebilirsiniz.

Motosiklet en uygun fiyata Ne zaman alınır ?

 

Kış ayları Motosiklet almak için en ideal aylardır. Bu aylarda yaz sezonu gibi motosiklet alım ve satımları yavaşladığından hem 0 hem de 2. el motosikletlerin pazarlık marjları daha açıktır. Kış aylarına motosiklet alarak yaz aylarına nazaran çok daha fazla ekonomi yapabilirsiniz.

 

Vitesli Motor Kullanmanın Temeli

Uyarı eğer daha önce vitesli motor kullanmadıysanız ve yeni başlıyorsanız çok güçlü motorlar yerine en fazla 250 cc gücünde bir motosikletle başlamanızı öneriyoruz. Böylece bu süratli oyuncakla görme ihtimaliniz çok yüksek olan zarar ihtimalini en aza indirgemiş olacaksınız.

Ayrıca Motosikletin güvenlik açısından gerekli olan, Kask, Eldiven, Dizlik, dirseklik ve omurga koruyucu yelek gibi ekipmanlarını lütfen edinin. Sağlık her şeyden daha önemlidir. Unutmayın ki Motosikletler dış etkenlere karşı sizi korumasız bırakmakta ve arabaya nazaaran yüzlerce kat daha tehlikeli bir oyuncaktır.

Öncelikle motosikletin üzerindeki parçaları kısaca sizlere tanıtalım.

  • Sağ elinizde ki elcik gaz koludur. hem otomatik hem de manuel vitesli motorlarda aynı şekildedir.

 

motosiklet-gaz-kolu

 

  • Didonun sağ tarafındaki Bisikletler ile aynı olan mandal ( Baret ) ön tekerleğin frenidir. Mandalı çekince ön tekerleği kilitler.
motosiklet-ön-fren-kolu
  • Didonun sol tarafındaki mandal vitesli motorlarda debriyajdır ( Scooter tipi motorlarda çoğunlukla arka tekerleğin frenidir.

  • Sol ayağınızdaki  pedal vites değiştirme pedalıdır. Vitesi artırıp azaltmanız için debriyaj ile senkron olarak işlem görür.
    • motosiklet-vites-pedali
  • Sağ ayak altındaki pedal vitesli motorların arka tekerleği durduran fren pedalıdır. O pedala basınca arka tekerlek durma hareketi yaparak motoru yavaşlatır.
motosiklet-fren-pedali
  • Genelde motorsikletlerde 2 sürücü 2 de artçı ( arkada oturan kişi ) için açılıp kapanan pedallar vardır.
  • Didon üzerinde veya yakıt deposuna yakınında kontak anahtarı. Motoru çalıştırıp durdurmaya yarar.
  • Motosikletlerin bir çoğunda kilometre göstergesi ( Takometre ) üzerine vitesin boşta olup olmadığını gösterene boşta olduğunda yanan bir led ışık mevcuttur.

Motora hangi taraftan binilir ?

Motosikleti ayakta tutan pedal solda yer almaktadır ve motora sol tarafından binilir. Neden diye soracak olursanız motora ayak tarafından değil diğer taraftan binerseniz hem motoru tekrar kaldırıp ayağı düzeltmek hemde doğrultmak için ekstra güç harcarsınız. Bir de denge kaybı durumunda motoru düşürme veya ayağı kırma ihtimaliniz en aza iner.

Motosiklet vitesi nasıl atılır ?

Motosikletin vites geçişleri prensip olarak manuel vites arabalar ile aynıdır, dolayısı ile araba kullandıysanız alışmanız çok kısa sürecektir.

Vites pedalı kademelerini anlatmak gerekirse;

Motosiklet vites şeması;

motosiklet-vitesleri

 

  • Öncelikle motor ayağını kaldırdığınızdan emin olmalısınız sola dönüşlerde yere takılıp düşmenize sebebiyet verebilir.
  • Motorun boşta olduğundan emin olmak için lede bakınled yanıyorsa boştadır, siz emin olmak için motoru bir kaç santim öne arkaya yaparak hareket edip etmediğini kontrol edin. Motor hareket etmiyorsa vites takılı demektir. Eğer rahatlıkla hareket ediyorsa Boşta demektir.
  • Sol elinizdeki debriyaj mandalını sonuna kadar çekin kontak anahtarını çevirin ( günümüzde bir çok motor debriyaja basmadan çalışmamaktadır ama siz bunu alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Sol ayağınızın altındaki çatallı vites pedalını aşağıya doğru bastırın vites 1 e geçtirin eliniz ön frene hafif basılı durumdayken sol elinizdeki debriyajı yavaş yavaş bırakmaya başlayın ve sağ elinizdeki gaz elciğini hafifçe çevirerek biraz devir verin. ilk başladığınızda gaz vermeden debriyajın kavrama noktasını bulana kadar gaz vermeden çalışmanızı öneriyoruz. Belki debriyaj balatasını bitirirsiniz ama kavramaya çok daha kolay alışırsınız.
  • Debriyaj kavramasına alışmanızın ardından 1 den 2. vitese artırmak için ayağınızı vites mandalının üztüne değil altına sokarak yukarı doğru çekmeniz gerekmektedir. Aşağıya doğru bastırma hareketini sadece motoru boş tan 1. vitese almak için veya motoru yüksek viteslerden ( Örnek olarak 3. vitesten 2. vitese geri almak veya motoru durma anında tekrar boşa yada 1. vitese almak için kullanmaktasınız.) daha düşük viteslere almak için kullanmaktasınız. Aşağıda sizlerle Motor viteslerinin artırma ve azaltmanın debriyaj pedalı hareketinin nasıl yapıldığını paylaşıyoruz.

 

  • Motosiklet vitesi artırma

 

  1. Vites boştan geçirmek için sol eldeki debriyaj kolunu tamamen çekip sol  debriyaj pedalındaki ayağınızı aşağıya bastırarak atılır
  2. Vites 1.vitesten ayağınızı vites pedalının altına sokarak yukarıya tam bilek boyu çekerek atılır
  3. Vites 2.vitesten yaklaşık yarım ayak pedalın altına sokularak yukarı çekilerek atılır.
  4. Vites 3.vitesten yaklaşık yarım ayak pedalın altına sokularak yukarı çekilerek atılır.
  5. Vites 5.vitesten yaklaşık yarım ayak pedalın altına sokularak yukarı çekilerek atılır. 
  • Motosiklet vitesi düşürme
  1.  5. vitesteyken 4. Vitese düşürmek için  debriyaj kolunu çekmenizin ardından sol vites pedalındaki ayağınızı üstüne basıp 1 klik hissedene kadar basarak atarsınız.
  2.  4. vitesteyken 3. Vitese düşürmek için  debriyaj kolunu çekmenizin ardından sol vites pedalındaki ayağınızı üstüne basıp 1 klik hissedene kadar basarak atarsınız.
  3. 3. vitesteyken 2. Vitese düşürmek için  debriyaj kolunu çekmenizin ardından sol vites pedalındaki ayağınızı üstüne basıp 1 klik hissedene kadar basarak atarsınız.
  4. 2. vitesten 1. vitese almak için 1 tam basış
  5. Boş a almak için 2. vitesten ya yarım pedal yada bir tam pasıştan sonra yarım pedal yukarı çekmelisiniz.

 

Sizlere tavsiyemiz en az 20 kilometre vites geçişleri ve motorunuza alışmadan yoğun trafiğe çıkmamanız olacaktır.

 

Beğendiğimiz bir kaç adet motorsiklet kullanım videosunu aşağıda sizinle paylaşıyoruz.

Vitesli Motosiklet Nasıl Kullanılır Videosu 1

 

 

Vitesli Motosiklet Nasıl Kullanılır Videosu 2 

 

İyi sürüşler…

Arananlar ve bulunanlar:

YORUMLAR-SORULAR-CEVAPLAR

  • Mert Aldemir

    O kadar çok vitesli motor kullanım videosu izledim ama vites atmada nasıl bir mantık ve yol olduğunu anlamadım ama sadece yukarıda ki şemada birden kavradım işi. Daha önce normal kendisi vites atan scooter tarzı motorlara bindim ama vitesliye binmemiştim Chooper alacağım inş

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.