YSS Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü (YSS Köprüsü) İstanbul’un 3.Boğaz köprüsü…

Avrupa ve Asya kıtalarını birleştiren köprü tabliye genişliği açısından dünyadaki en geniş asma köprü olup, yaklaşık 60 metre genişliğinde ve köprüde 10 şerit bulunuyor. YSS köprüsü üstünde hızlı tren için demiryolu olan bu açıklıkta ilk asma köprü olma özelliğini ile rekor kırmış bulunuyor.

Üstelik şimdilik dünyada 3 sene gibi kısa bir sürede tamamlanan başka bir köprü bulunmamakta.

Birinci köprü (Boğaziçi Köprüsü) ve ikinci köprü (FSM Fatih Sultan Mehmet köprüsü) yabancılar tarafından yapılmasına rağmen üçüncü köprü olan Y.S.S. köprüsü inşaatında ana müteahhit Türk (IC Holding), taşeron firmalar ise yabancı… Köprünün yapımında Güney Koreli ve Türk mühendisler çalışırken, inşaat yatırım maliyeti ise yaklaşık 4,5 milyar lira civarında.

yss-koprusu-projesi
yss-koprusu-projesi

 

 

Uzunluğu kaç metre?

Dünyada “kuleler arası açıklığı en uzun” köprü özelliğine sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü 1408 metre uzunlukta ana açıklığa sahip bulunmakta.

YSS Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığıyla üstünde raylı taşıma sistemi olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliği ile de dünyanın en uzun kulesine sahip asma köprüsü özelliğine sahip.

YSS Köprüsü kaç şerit?

Köprüde arabalar için 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, 2 şerit hızlı tren olmak üzere toplam 10 şerit vardır.

İstanbul’un şehir içi ve boğaz köprülerinde kıtalar arası geçişi aksatan trafik yoğunluğunu azaltmak ve kentte kolay bir trafik akışı sağlamak amacı ile yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy arasında bulunuyor.

YSS köprüsü ne zaman açılacak?

Açılış tarihi: 2016 Yaz aylarında hizmete girecek.

SON DURUM : 6/3/2016 tarihi itibariyle son tabliyeler konuldu ve böylelikle köprü birleşmiş oldu. Açılışa Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bazı bakanlar ve İBB başkanı da katıldı.

 

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.