AB Çöküyor mu?

AB çöküyor mu sorusu İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkma kararı alması ile dünya ekonomisi ve dolayısı ile Türkiye açısından dahi önemli bir sorun haline geldi.

Kuzey İrlanda ve İngiltere’nin AB’den ayrılması Avrupa Birliği ile yapılan andlaşmalar ve kanunların yeniden gözden geçirilmesi ile yeni uygulamaların yerleşmesi yaklaşık 3 sene gibi bir zaman alacağı düşünülse de özellikle AB’nin lokomotifi olan Almanya’nın tutumu bu konuda belirleyici olacağa benziyor.

AB’den en çok rahatsız olan ülke ise aslında Almanya olsa gerek. Çünkü Almanların çoğu, biz çalışıyoruz, AB ülkeleri yatıyor, beleşten para kazanıyor, kasten işsiz kalmayı seçen Yunanlı bile 700 Euro işsizlik maaşı alırken biz eşek gibi çalışıyoruz diyorlar. Üstelik 1957 yılında kurulan eski adı AET (Avrupa Ekonomik Topluluğu) olan organizasyonda bulundukları (AET kurucu üyeleri: Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) sırada Amerikan Dolarından sonra en değerli para olan MARK (Deutsche mark) bile feda edilmiş, EURO’ya geçilmişti ki bu durumdan Almanların hiç memnun olmayacakları şimdiden belli.

Avrupa Birliği çöküyor mu, Çökerse neden çökecek?

İngiltere’de AB’den çıktıktan sonra Avrupa Birliğinde geriye 27 ülke kaldı. Bu durum domino etkisi denilen, kırılmaların ve ayrılmaların yaşanması tehlikesinin son derece yüksek olduğu bir dönem. Çünkü kopmalar nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde işsizliğin artması ve dolayısıyla yaşam koşullarının daha pahalı olması kuvvetle olası.

İngiltere’nin out olması ile diğer AB üyelerinde de bir etki olacağa benzese de şu andaki belirsizlik bile avrupa borsalarını etkilemesi AB’nin çökeceği konusunda güçlü sinyaller veriyor. Belki de daha esnek bir çözüm olan AET tekrar gündeme gelebilir. Veya AB 2 ye dahi ayrılabilir ki tüm bunlar AB çöküşünün göstergeleri aslında.

Üstelik Avrupada radikal sağ popülist partilerin ayrılma yönündeki istekleri de eklenince (Örnek olarak: Hollandalı aşırı sağcı ve Müslüman karşıtı Geert Wilders, “sırada şimdi Hollanda var” demesi) çok kısa bir zaman sonra Hollanda’da AB’den çıkmak için referandum yapılacağını gösteriyor ki bu da domino etkisinin başladığını gösteriyor.

Türkiye’nin ekonomik ve politik yönden yetersiz olduğu için avrupaya kabul edilmemesi doğru olabilir ancak, hazır yiyen Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelere aktarılan kaynaklar nedeniyle zaten ekonomik olarak çökme noktasına gelen bir AB var.

İngilterenin çıkışı üzerine Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında yapılan acil toplantıda varılan karar ise UK’nın kararına saygı duyulduğunu, mevzuatın 50.ci maddesi gereğince İngiltere’nin hızlı bir şekilde çıkış yapması, oyalanmaması ve geri kalan ülkelerin de acilen bugüne kadar çözüm bulunamayan sığınmacılar, göçmenler, genç işsizlik oranı gibi önemli konulara ortak çözüm bulunması yolunda. Aksi takdirde çöküşün hızlanacağını onlar da biliyor…

Sonuç olarak AB uzun zamandan beridir Avrupa halkına verdiği güveni kaybettiğinden AB çöküyor ya da başka bir oluşuma dönüşecek demek çok da iddialı bir yorum olmaz. AB bayrağındaki yıldızlar teker teker dökülüyor…

Dilerseniz sizler de konu hakkında yorum ve görüşlerinizi aşağıya ekleyebilirsiniz.

Arananlar ve bulunanlar:

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.