Covid-19 virüsü sona erdi mi?

Covid-19 adlı virüsün yol açtığı Corona salgını bitti mi?

Dünyayı kasıp kavuran, sağlığı, ekonomi ve yaşamı felç eden koronavirüs pandemisi bitti mi?

WHO, Küresel aşılamanın durumu hakkında güncellemeler ve bir PHEIC (halk sağlığı acil durumu) potansiyel olarak sonlandırılmasına yönelik çıkarımlar sağladı. Komiteye, dünya çapında 13,3 milyar doz COVID-19 aşısının uygulandığı bilgisi verildi. Şu anda, sağlık çalışanlarının %89’u ve 60 yaş üstü yetişkinlerin %82’si birincil serileri (aşı takvimine göre önerilen ilk bir veya iki doz) tamamlamıştır, ancak bu öncelik gruplarındaki kapsam farklı bölgelerde değişiklik göstermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) (WHO – World Health Organization) tarafından düzenlenen 05-05-2023 tarihli basın toplantısında, Covid-19 salgını için “küresel sağlık acil durumunun sona erdiği’ duyuruldu.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugün yapılan basın toplantısında konuyla ilgili olarak şöyle dedi;

Dün Acil Durum Komitesi 15. kez toplandı ve bana uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumuna son vermemi tavsiye etti. Bu tavsiyeyi kabul ettim.”

“Bu nedenle, büyük bir umutla Kovid-19’un küresel bir sağlık acil durumu olarak sona erdiğini ilan ediyorum. Ancak bu, Kovid-19’un küresel bir sağlık tehdidi olarak sona erdiği anlamına gelmez. Geçen hafta, Kovid-19 her üç dakikada bir can aldı – ve bu sadece bildiğimiz ölümler.”

COVID-19 ölümlerindeki azalma eğilimini, COVID-19 ile ilgili hastaneye yatışlardaki ve yoğun bakım ünitesi başvurularındaki düşüşü ve SARS-CoV-2’ye karşı yüksek toplum bağışıklığı seviyelerini vurguladı. Komitenin konumu son birkaç aydır gelişmektedir. SARS-CoV-2’nin potansiyel evrimi tarafından ortaya konan kalan belirsizlikleri kabul ederken, COVID-19 pandemisinin uzun vadeli yönetimine geçiş zamanının geldiğini tavsiye ettiler.

DSÖ Genel Direktörü, devam eden COVID-19 salgını ile ilgili olarak Komite tarafından sunulan tavsiyeye katılmaktadır. COVID-19’un artık yerleşik ve devam eden bir sağlık sorunu olduğunu ve artık uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) teşkil etmediğini belirler.

DSÖ Genel Direktörü, önerilen Geçici Tavsiyeler ile ilgili olarak Komite tarafından sağlanan tavsiyeleri değerlendirdi ve bunları aşağıdaki açıklamaya göre yayınladı. DSÖ Genel Direktörü , 2023-2025 COVID-19 Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planını dikkate alarak SARS-CoV-2 pandemisinin uzun vadeli yönetimi için Daimi Tavsiyeler hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere bir UST İnceleme Komitesi toplayacaktır . Bu geçiş sırasında, Taraf Devletlere yayınlanan Geçici Tavsiye Kararlarını izlemeye devam etmeleri tavsiye edilir. Genel Direktör, Komite Başkanına, Üyelerine ve Danışmanlarına son üç yıldaki katılımları ve tavsiyeleri için içten şükranlarını dile getirdi.

WHO Genel Direktörü tarafından tüm Taraf Devletlere yayınlanan Geçici Tavsiyeler
1. Panik ve ihmal döngüsünün oluşmasını önlemek için ulusal kapasite kazanımlarını sürdürün ve gelecekteki olaylara hazırlanın . Taraf Devletler, ülkelerin gelecekteki salgınlara karşı hazırlık durumunu nasıl geliştireceklerini düşünmelidir. DSÖ kılavuzuna uygun olarak, Taraf Devletler, solunum yolu patojeni pandemik hazırlık planlarını ulusal ve alt-ulusal Eylem Sonrası İncelemelerden öğrenilenleri birleştirerek güncellemelidir. Taraf Devletler, COVID-19 salgınından olumsuz etkilenen sağlık programlarını eski haline getirmeye devam etmelidir.

2. COVID-19 aşılamasını yaşam boyu aşılama programlarına entegre edin. Taraf Devletler, DSÖ tarafından önerilen aşılarla yüksek öncelikli gruplardaki (Nisan 2023 SAGE Yol Haritası tarafından tanımlandığı şekilde) tüm insanlar için COVID-19 aşılama kapsamını artırma çabalarını sürdürmeli ve topluluklarla aşı kabulü ve talep sorunlarını aktif olarak ele almaya devam etmelidir.

3. Kapsamlı bir durumsal farkındalığa izin vermek için çeşitli solunum yolu patojen sürveyans veri kaynaklarından gelen bilgileri bir araya getirin. Taraf Devletler, mortalite ve morbidite verilerinin yanı sıra değişken sürveyans bilgilerini DSÖ’ye raporlamaya devam etmelidir. Gözetim, SARS-COV-2 riski altında olduğu bilinen seçilmiş hayvan popülasyonlarının temsili nöbetçi popülasyonları, olaya dayalı gözetim, insan atık su gözetimi, sero-gözetim ve gözetiminin uygun bir karışımından elde edilen bilgileri içermelidir. Taraf Devletler, Küresel Grip Gözetim ve Müdahale Sisteminden (GISRS) yararlanmalı ve DSÖ Küresel Koronavirüs Laboratuvar Ağı’nın (CoViNet) kurulmasını desteklemelidir.

4. Uzun vadeli mevcudiyet ve tedarik sağlamak için ulusal düzenleyici çerçeveler dahilinde yetkilendirilecek tıbbi karşı önlemlere hazırlanın . Taraf Devletler, düzenleyici otoritelerini aşıların, teşhis ve tedavilerin uzun vadeli yetkilendirmesini ve kullanımını desteklemek için güçlendirmelidir.

5. Güçlü, dayanıklı ve kapsayıcı risk iletişimi ve topluluk katılımı (RCCE) ve infodemi yönetimi programları elde etmek için topluluklar ve liderleriyle çalışmaya devam edin. Taraf Devletler, RCCE ve infodemik yönetim stratejilerini ve müdahalelerini yerel bağlamlara uyarlamalıdır.

6. Risk değerlendirmelerine dayalı olarak COVID-19 uluslararası seyahatle ilgili sağlık önlemlerini kaldırmaya devam edin ve uluslararası seyahat için bir ön koşul olarak COVID-19’a karşı herhangi bir aşı kanıtı gerektirmemeye devam edin.

7. Bulaşmayı azaltan ve geniş uygulanabilirliği olan aşıları geliştirmeye yönelik araştırmaları desteklemeye devam edin ; COVID-19 sonrası durumun tam spektrumunu, insidansını ve etkisini ve bağışıklığı baskılanmış popülasyonlarda SARS-COV-2’nin gelişimini anlamak; ve ilgili entegre bakım yollarını geliştirmek.

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.