Ferhan Şensoy’dan Rasim Öztekin’e, Kavuk !

Ferhan Şensoy’dan Rasim Öztekin’e, Kavuk !

Hasan efendi ile başlayan kavuğun yolculuğu Türkiyenin ünlü tiyatro ve orta oyuncularının sonuncularından biri olan Ferhan Şensoy’dan Rasim Öztekine devri ile devam ediyor.

ferhanrasimkavuk3

Kavuk Hasan Efendi tarafından , Eski Türk Tiyatrosu Türk orta oyuncularından İsmail Dümbüllü’ye verilmişti, İsmail Dümbüllü Habababm sınıfı ve bunun gibi birçok filmden hatırlayacağımız Münir Özkula vermiş ve Ardından Münir Özkul da Kavuğu Ferhan Şensoy’a devretmişti.

ferhanrasimkavuk4

Ferhan Şensoy’dan Rasim Öztekin’e, Kavuk,

Ferhan Şensoy yıllardır taşıdığı bu önemli Kavuğu Beyoğlu Ses tiyatrosunda yapılan Törenle Rasim Öztekin’e devretti.

Türk tiyatrosunun önemli nişanelerinden bir olan kavuğu alan Rasim Öztekin bu kavuğu kısa zamanda devretmek istediğini ve bu güzel adetin  devam etmesi gerektiğini söyledi.

Bir Çok Ünlü oyuncunun izleyenler arasında olduğu törende, Ferhan Şensoy,Rasim Öztekin, Tuncel Kurtiz, Baykal Kent’in 2000 yılında birlikte oynadıkları  “Çok Tuhaf Soruşturma” isimli oyununun bir bölüm barkovizyonda yayınladı ve bu Oyunun kısa bir bölümünü de Ferhan Şensoy ile Rasim Öztekin sahnede sergiledi.

Yaptığı konuşmada Kavuğun maddi değil manevi değerinden bahseden Şensoy kavuğunu ;

Hasan Efendi’nin kavuğunu devrettiği çırağı İsmail Dümbüllü, bu tiyatroda oynamış. Münir Özkul meslek yıllarında bu tiyatroda, Ortaoyuncular’a katıldıktan sonra da bu tiyatroda oynadı. Rasim’le biz 20 küsur yıldır bu tiyatroda oynuyoruz. Kavuk 100 yılı aşkın süredir Ses Tiyatrosu’ndan çıkmamış. Kavuk, Ses Tiyatrosu’nu seviyor. Bana emanet edilen bu kavuğu, Rasim Öztekin’e devretmekten gurur duyuyorum. 5. kavukluyu selamlıyorum.

sözleri ile devretti.

ferhanrasimkavuk

Rasim Öztekin Kavuğu;

“Ben (kavuğu) çok çabuk devretmek isterim ki bu gelenek sürsün ve gerçekten bir gelenek haline gelsin. Bunu layık olana ve çabuk devrettiğim sürece bu gelenek sürecektir. Bu geleneğin sürmesi, daha önce bu kavuğu kazananlar için de iyi bir şey. Benden sonra bittiği zaman bu geleneğin bir anlamı kalmayacak çünkü. Kavuk müzeye gittiği zaman hiçbir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla bu geleneğin sürmesi gerekiyor.”

Sözleri ile aldı.

 

Bayefendi yazarları olarak Tiyatronun değersizleştirildiği ve gençler tarafından popülerliğinin yok deneek kadar az olduğu günümüzde Kavuğun anlamının kaybolmamasını ümit ediyoruz.

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.