Filozof Cruyff

Filozof Cruyff

 

Yazımız geçen hafta gerçekleşen ve ölümü ile Johan Cruyff üzerine olmasına rağmen aslında bir bakış açısı gözlemidir.

70 li yıllarda daha çok babalarımız tarafından izlemek nasi olan Johan Cruyff genç yaşında kısa sürede zayıf fiziği ile ve akıl dolu futbolu ile hayatımıza şöhret bir futbolcu olarak girdi.

 

Johan Cruyff Kimdir  ?

1947 yılında Hollandada fakir bir ailenin çocuğu olarak doğan Cruyff çocukluğundan başlayarak baba özlemi ile büyümüş yokluğu başka ailelerin yanında kalacak kadar derinden hissetmiştir. Bu yokluğu ilerleyen zamanlarda Oğlu ona bir soru sorduğunda 1 dakika oğlum büyük babanla konuşuyorum diyecek kadar delilik sınırında hissetmiştir.

Ajax Amsterdam futbol takımının alt yapısında başlayan kariyeri Ajax, Barcelona ve Hollanda milli takımlarının efsane futbolcusu haline dönüşmesi ile Şampiyonluk yaşattığı ve 1 sene futbol oynadığı Feyenoord takımında  37 yaşında son bulmuştur.

Teknik adamlık kariyeri yine Hollandanın dev takımı olan Ajax ve İspanya devi Barcelona Fc de büyük izler bırakarak sona ermiştir.

24 Mart 2016 yılında hayata kanser tanısından kısa bir süre sonra Barcelona da gözlerini yuman Cruyff Hollandada ve İspanyada Onlarca kupa ile bezenmiş yaşamını sadece bu kupalarla değil hayata bakış açısı ile de bir 20. tüzyıl filozofu olarak da damga vurarak geçmiştir.

Cruyff Nasıl Düşünürdü ?

Filozof Cruyyf başlığını da bu sebepten konu başlığımız yaptık ve sizlerle UEFA tarafından Altın Oyuncu ( Golden Player ) listesinin en üstlerinde yer alan Johan Cruyyf namı diğer Sarı Farenin bir kaç düşünce yapısı ile anmak istedik.

 

Başkalarının Yaptıklarını Taklit edeceğime, Kendi fikirlerimi uygulayarak kaybetmeyi tercih ederim.

Cruyyf gbir maç sonunda söylediği bu cümle ile aynen farklı bir penaltı atışı atarak tüm dünyanın böyle de olabilirmiş dediği fikir bütünlüğünü savunmaktaydı.

Cruyyf Penaltısı;

 

 

Geçtiğimiz günlerde Dünyanın en büyük Ffutbolcusu olan Messi tarafından da sanki bir ustaya saygı olarak benzerini kullandığı penaltı atışı aynı zamanda Cruyff’un “Bakış açınız Sizin kim olduğunuzu belirler” duygusunu en net biçimde gösteren bir göstergeydi.

 

Aynı zamanda katılmadığı dünya kupası ile de anılan Cruyff Arjantin devlet yönetimini ( Franco yönetimi) devirdiği iddia edilse de aslında Ailesinin tehdit altında olması sebebi ile endişe duymakta ve o yüzden dünya kupasına katılmayarak aynı zamanda bazı sevgi temellerinin maddiyat ve şöhretten önde gelmekte olduğunu göstermekteydi.

Teknik direktörlüğü  süresince günümüzde de en kariyerli menejerlerden biri olan  Pep Guardiola ya da hocalık yapmış olan Sarı Fare, bıraktığı güzel mirasla Guardiolanın ağzından da “Teknik direktörlük ile ilgili öğrendiğim herşeyi Cruyff dan öğrendim” sözleri ile filozofların bakış açısının başarısını bir kere daha onaylamıştır.

 

Bayefendi Erkek sitesi olarak Johan Cruyff’un Muhteşem sözü ile yazımıza son vermek istiyoruz;

“En büyük başarı basit olanı yapabilmektir ve Basit olanı yapabilmek en zor olandır.”

Johan Cruyff

JohanCruyff2

 

 

YORUMLAR-SORULAR-CEVAPLAR

  • cruyff sözleri

    Cruyff’un ölüm yıl dönümü ne zaman diye soru soranlar çoğalmadıkça onu anlamaları mümkün olmayacak. Putlaştırmayalım ama cruyff ne zaman öldü diye soracaklar, cevabım futbol dünyasına kazandırdıkları demode olunca diyeceğim…

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.