Oruç tutarken acıkmamak için ne yemeli?

Oruç tutarken acıkmamak için ne yemeli, nasıl beslenmeliyiz?

Ramazanda oruç tutulurken yeterli ve dengeli beslenmek ve kolay acıkmamak için oruç tutulmayan dönemde en az 3 öğünün tamamlanması ve sahurun atlanmaması gerekmektedir. Sahurun atlanması durumunda yaklaşık 17 saat olan aç kalma süresinin 20 saate ulaşarak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesi ve oruç tutulan günün verimsiz geçmesine sebep olacağı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Oruç tutarken acıkmamak için sahurda ne yemeliyiz?

Sahur vakti ağır yemekler yenmesi durumunda ise gece metabolizma hızının düşmesi nedeniyle besinlerin yağa dönüşme hızının ve kilo alma tehlikesi artar. Bu sebeple kesinlikle sahura kalkılması gerekmekte olup, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi gıdalardan oluşan hafif bir kahvaltı veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan yiyecekler seçilmelidir.

Oruç tuttukları gün içinde aşırı acıkma sorunu olanların midenin boşalma süresini uzatan ve acıkmayı geciktiren yiyecekleri tercih etmeleri gerekir. Kolay acıkmayı önleyen bu besinler; kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı olup aşırı yağlı, tuzlu ve ağır besinle ile hamur işi yiyecekleri tüketmemek gerekir.

Ne kadar sıvı tüketmeliyim, ne kadar su içmeli?

Yaz aylarına denk gelen Ramazan ve sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile oruç tutanlarda yeterli derecede sıvı alınmaması durumunda su ve mineral kaybı nedeniyle bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık sorunları oluşabileceğinden, iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre (yaklaşık 12-14 arasında su bardağı) su içilmesi gerekmektedir. Susamasanız sahi iftar ve sahur arasında sık sık su içmeli, kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

İftarda ne yemeli?

Sağlıklı beslenme içi İftar zamanı peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılık malzemeler ya da çorba gibi hafif yiyeceklerle başlayıp, yaklaşık 10-15 dakika sonra az yağlı et yemekleri, sebze yemekleri ya da salata ile devam edebilirsiniz. (Ana yemek menüsü olarak özellikle ızgara, haşlama, fırında buğulama gibi sağlıklı yollarla hazırlanan yemekleri seçmelisiniz.)

Hangi tatlıyı yemeliyim diyorsanız; İftarda çok şerbetli yağlı tatlılar yemek yerine, sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları ya da meyve tatlılarını tercih etmelisiniz.

Ek bilgi olarak; İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüş yapmak iftarda birden bire sıkışan ve yorulan mideyi rahatlatmak ve sindirime yardımcı olmak açısından son derece faydalıdır.

Örnek beslenme menüsü için Ramazanda nasıl beslenmek gereklidir yazısı da bolca yararlı olacaktır.

YORUMLAR-SORULAR-CEVAPLAR

  • Oruç Ramazan

    Çok acıkıyorum oruç tutarken. Sabrediyorum ama bir taraftan da gözlerimin önüne yiyecekler geliyor. Obez de değilim. Yazı çok yararlı olmuş. Acıkmayı önlemek gerek bir şekilde, daha öğle olmadan acıkmaya başlıyorum, iftarı zor ediyorum. Sahurdan sonra acıkmamak için verdiğiniz tavsiyeleri uygulamayı düşünüyorum, teşekkürler.

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.