Saygı Duyulan İş Adamı Olmanın yolları

Saygı duyulan iş adamı olmak erkekler olarak hepimizin arzusudur.

 

Çok Çalışmak saygı görmek için yeterli mi ?

Ne yazık ki çok çalışmak saygı görmek için yeterli değildir. Genellikle iş yaşamında bir çok erkeğin düştüğü en büyük yanılgı, çok çalıştıkları zaman onlara saygı duyulacağı yanılgısıdır. Yani bütün gün yerinden kalkmadan çalışmak, işleri zamanında bitirmek, herkesten daha fazla masasından kafasını kaldırmayan adam olmak, Sizlere hak ettiğiniz saygıyı sağlamamaktadır.

İşte bu yüzden siz de eğer bu tip erkeklerdenseniz,  müdürleriniz, amirleriniz, yada ilişkide olduğunuz diğer firmalardaki insanlar sizlere sadece iyi bir çalışan, hatta işlerin yığılabileceği ucuz maliyetli makineler gözü ile değerlendirmektedir.

Tabii ki işlerinizi doğru ve zamanında yerine getirmeniz gerekmektedir. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta Saygı Gören bir İş adamı olabilmek için gerekli olan şey iş ile ilgili performansınızdan ziyade, iş yeri ile ilgili kuruğunuz politik davranışlardaki performansınızdır.

Politik performansınız ne kadar güçlü olursa iş Yaşamınız da o derece Saygı Duyulan Bir İş adamı olmanız yolunda sizleri, arzu ettiğiniz noktaya ulaşmanız o kadar kolay olacaktır.

 

İş Yerinde Daha Çok Kazanmanız için size bir kaç öneri vermek istiyoruz;

OLAYLARI, ÇOK FAZLA KAFANIZA TAKMAYIN

İş yerinizde, iş yaşamının gereği olarak bir çok olumsuzluk ve aksama yaşayabilirsiniz.

Bu durumlar gerek sizinle ilgili olan, işlerin yoğunluğundan dolayı özel yaşamınızda vakit kalmaması, hafta sonlarına işlerin sarkması, özel hayatınıza vakit kalmaması gibi durumlar, ya da işte diğer kişiler veya elde olmayan sorunlardan dolayı yaşanan durumlar olabilir.

Bu konuları umursamamaya gayret edin. Eğer bu konuyu umursuyorsanız dahil kesinlikle iş ortamında konuşmamanız gereklidir.

Öncelikle unutmamanız gereken en önemli şey sizi o göreve atayan veya iş verenlerinizin sizi bu göreve başaçıkabilmeniz için atamış olmasıdır.

Dolayısı ile sorunlarla ilgili konuşuyor olmanız, doğal olarak işinizle başa çıkamıyor olduğunuz izlenimi uyandırıyorsunuz demektir.

Ayrıca gerçekten de bu durumları çok fazla sizi üzmesine izin vermemenizi tavsiye ediyoruz. Hiç bir iş sağlığınız için gerekli olan psikolojik yapınızı bozmanıza değmemektedir.

 

GEREKLİ İŞ SÜRESİNİ ASLA GEÇİRMEYİN

İşlerinizde gerekli olan teslim sürelerini asla ve asla geçirmeyin. Yaygın bir biçimde kullanılan Ingilizce ismi ile deadline, türkçede ölüm sınırı anlamına gelmektedir.

Tam anlamı ile böyle kabul edip işinizi asla son ana bırakmamaya gayret edin ve işi muhakkak süresi içerisinde teslim edin .

Eğer süresinde teslim edemiyorsanız ve bunun sebebi siz değilseniz, durumu gayet serin bir dil ile aciliyetini belirterek YAZILI OLARAK , gecikmenin sebebi olan muhatap firma ve sorumlu olduğunuz kişi veya kişileri eke koyarak bildirin. Böylece gecikmenin sizden kaynaklı olmadığı gerçeğini gösteriyor ve ispatlıyor olmanın yanı sıra, işlerinizi zamanında takip ettiğiniz ve sorumluluğunuzun yükünü rahatlıkla taşyıabildiğiniz gerçeğini yansıtmış ve doğruluk politikasıyla hareket etmekte olduğunuzu prosedürün olması gerektiği şeklinde yansıtmış olursunuz.

GÖRÜŞMELERİNİZE ASLA GEÇ KALMAYIN

Gerçekleşecek şirket içi veya dışında gerçekleşecek hiç bir toplantı ya da özel görüşmeye gecikmeyin. Randevularınızı ayarlarken trafik, bir önceki randevu saati gibi faktörleri hesaplayarak verin ve mutlaka olabildiğince erken gidin.

Fakat görüşmeye 5 dakika önceden girin. Eğer daha erken vardıysanız asla o kadar erken girmeyin. Karşınızdaki firma veya kişiye çok erken geldi çok ihtiyacı var izlenimi değil, toplantılara muhakkak erkenden gelir imajı yaratın.

YAZILI BİR ORTAMDA ASLA DEDİKODU VEYA İŞ YERİNİ YEREBİLECEK DİYALOG KURMAYIN

Günümüzde gelişen teknolojik imkanlar doğrultusunda giren e-posta ( e-mail ), mesaj uygulamaları (message apps) gibi uygulamalar neredeyse sözsel iletişimimizi bitirmiş durumda ve her şeyi bu kanallar üzerinden birbirimizle iletişim kurarak paylaşmaktayız.

Kesinlikle e-mail veya diğer uygulamalar ile dijital ortamda iş ile ilgili şikayet veya düşüncelerinizi yakın dostu bile olsanız paylaşmayın.

Hem karşınızdaki kişinin güvenilirliği, hem dijital ortamların kontrol edilebilirliği hem de insanların istemeden dijital ortamlarını paylaşma veya ihmal sonucu görünme ihtimalini göz önünde bulundurun. bu riski asla almayın.

 

ÇALIŞMA ARKADAŞLARINIZIN ZAMANINI ASLA ÇALMAYIN FAKAT BAZI ZAMANLARDA, ÜSTLERİNİZİN ZAMANINIZI ÇALMASINA NADİRENDE OLSA İZİN VERİN.

Birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınızın veya ofis çalışanlarının sizin vaktinizi çalmasına asla izin vermeyin. Çünkü işinizi doğru zamanda teslim edememeniz durumunda, üstleriniz siziz arkadaşlarınızla havadan sudan konuşurken görürse bu durum sizin açınızdan işe sadık olmayan ve işi nedensizce aksatan insan olduğunuz duygusu uyandırmaktadır.

Eğer Üstünüz zamanınızı almak istiyorsa mesela sizinle yemeğe çıkmak ve biraz mesai saatine taşmak istiyorsa buna makul sürelerde izin verin. Bunu yaparken amiriniz veya iş sahibi sizinle ne kadar samimi olursa olsun işinizi aksatmamanız gerekiyorsa izin isteyin ve işinizi tamamlayın.

İş yeriniz içerisinde iş veren veya müdürünüzle aranızda doğan samimiyeti asla gereğinden fazla yakınlık kurarak göstermeyin. Aksine ciddiyetinizi ve gerekli mesafenizi koruyun.

Unutmayın kartları doğru oynamanız gerekmektedir. Mesafenizi korumanız hem müdürünüz hemde diğer çalışma arkadaşlarınız tarafından patrona yalakalık yapıyor imajı uyandırmıyor olmalı.

 

UZMANLIĞI KONUSUNDA SİZLERDEN DAHA GENÇ OLAN ALTINIZDAKİ ÇALIŞANLARA SAYGILI DAVRANIN

Sizden yaşça küçük olsa da altınızda çalışan insanlara karşı kesinlikle büyüklük tavırları ile yaklaşmayın, bu durumun sizi komplekse sürüklemesine asla izin vermeyin.

Aksine bu durumun sizin avantajınıza olduğunu fark edin. Hatalarının boyutu eğer ölümcül boyutlarda değilse onlara herkesin içerisinde asla yüksek tondan konuşmayın. Aksine mümkün olduğunca kimsenin olmadığı bir noktada söyleyeceğiniz gerekli ufak tefek düzeltmeleri bizzat ve işini bu şekilde yaparsa çok daha iyi gösterebileceği konusunda telkin vererek önerin. Böylece size çok daha fazla saygı duymanın yanı sıra size sağdık olacaklar ve sizin yükselebilmeniz için yardımcı olacaklardır.

SANKİ O GÜN TERFİ ALACAKMIŞSIN GİBİ GİYİNİN

iş yerinize hangi ruh hali ile gidiyorsanız gidin, sanki o gün üstünüzün veya iş sahibinizin size terfi vereceği ihtimali varmış gibi o üst pozisyona yakışır şekilde giyinin. Bu durumun gerçekleşebileceği ihtimalini unutmayın.

NE ZAMAN SUSMANIZ GEREKTİĞİNİ BİLİN

Özellikle topluluk içerisinde ne zaman susacağınız konusuna çok dikkat edin.

Kesinlikle yalan söylememeye gayret edin ve size karşı gerçekleşebilecek saygısızlık durumunda sessiz kalmaya gayret edin. Eğer bu sizi rahatsız ederse bu tip konuların birebir konuşmanın daha uygun olacağından başka hiç bir şey söylemeyin.

 

İŞ YERİNİZ İLE İLGİLİ BİR TOPLANTI VEYA EĞLENCE SIRASINDA ASLA SARHOŞ OLMAYIN

Bunun yanı sıra sarhoş olup tam tabiri ile kendini kaybeden birisi olup da size karşı veya etrafındakilere taşkınlık yaparsa kesinlikle tartışmayın, kavga etmeyin yüksek tondan seslenmeyin. Aksine tebessüm edin ve mümkünse kız yada erkek hiç gözetmeksizin, taksiye bindirip evine göndermeyi ihmal etmeyin.

 

ÇALIŞMA ARKADAŞLARINIZIN DOĞUM GÜNLERİNİ ASLA UNUTMAYIN

Eğer bir doğum günü partisinde iseniz, mümkün olduğunca az yemeye dikkat edin. Sizi sadece tıkınmaya gelmiş zannetmesinler, hatta tabağınızda pastadan bir kaç dilim aldıktan sonra geri kalanını bırakın.

 

 

 

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.