Şiddete Tribün Desteği

Şiddete Tribün Desteği

Pazar Günü oynanan Trabzonspor- Fenerbahçe Maçının ardından söylenecek fazla söz yok aslında.

Sporun Birleştirici bir unsur olması gerekirken yine ayrıştırıcı özelliği öne çıkmış ve 17 yaşında bir Trabzonspor taraftarı olduğu iddia edilen ( Bizce herhangi bir takım taraftarı olamayacak bir insan görünümlü başka varlık) çizgi hakemine saldırısını görmek gibi bir şansızlığa sahip olduk. Maçı taraftarı olmadığımız takımları sadece spor faliyeti olarak izliyor olmamız ve keyif alarak seyrederken olaylar bir anda karıştı maçı anlatan spiker bile şok yaşayıp ne olduğuna anlam veremeyen klişe bir cümle ” Sahada görmek istemediğimiz görüntüler” ile olayı bizlere aktardı.

O anda ayağa kalkan arkadaşımız televizyonu kapattı. Kısaca bizim için orada maç ve spor son bulmuş oldu.

Çizgi hakemi Volkan Bayaslan’a arkadan Saldıran olay faili O.M.,ertesi gün dün itibari ile yaşı 18 i geçmediğinden ötürü serbest bırakıldı ve açıkçası bir travma daha yaşamış olduk. En çok şaşkınlıkla izlediğimiz durum bizleri hemen 1 sene öncesine taşıdı Fenerbahçe kafilesi karadenizde bir müsabaka gerçekleştirmiş ve içerisinde Fenerbahçeli futbolcuları daha doğru anlatmak gerekirse “İnsan” taşıyan otobüse ateş edilmiş ve şoför ağır yaralanmış bir mucize şeklinde otobüs durdurulabilmiş ve ne mutlu ki sadece 1 kişinin yaralanması ile olay ucuz atlatılmıştı .

Peki bu spor aktivitesinin taraftarı olduğu iddia edilen şahısın göz önünde olmasına rağmen bu kadar kolay salıverilmesinin hatta geçen sene cinayete teşebbüs girişiminde bulunan şahıs veya şahısların bulunamamasını bu kadar normalleştiren sebep acaba nedir.

Şiddete Tribün desteği  konusunu bir Sosyologdan ve veya Psikologdan bilgi alarak araştırmalıyız. Fakat biz aklımızın yettiğince paylaşımda bulunmak isteriz. Topluluk Psikolojisi ni analiz etmek günümüzde o kadar zor değil.

Bu arada Bu malum şahısın dayısının bir televizyon kanalında verdiği demeçte “Ben olsam ben yapardım!” gibi bir cümle duyduk ve açıkçası ve ne kötü ki şaşırmadık .

 

Yayınlanan Twitter görüntülerinde de aynı sahneyi farklı bir açıdan görebiliyoruz.

Herkes görüntülere kilitlenmişken biraz sesi açarak dinlerseniz, bir çok kişinin “Vur ! Vur !” dediği gözden kaçsa da bizim kulaklarımıza takılmış vaziyette.

Trabzon’da vur sesleri;

 

Herkesin ortak ağzı ” şiddetle kınıyorum” cümlesine yönelirken bizler yine aynı cümlenin içerisindeki Şiddet kelimesine takılanlar olarak bu ayrıntıyı tekrar tekrar birbirimize tekrarladık.

Bu arada Ankarada gerçekleşen bir müsabakada Diyarbakır da bir futbol takımının taraftarları gol sevinci yaşadı diye linç edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

Pasolig uygulamasının etkinliği ve çıkan sporda şiddet kanununun da tartışma konusu haline gelirken şiddet olaylarının nereye varacağını da merak ediyoruz.

Artık kesin bir gerçek olarak kabullenmemiz gerekiyor ki. Eskiden savaşların bitiş nişanesi, insanları birleştiren bir aktivite olan spor müsabakalarında şiddet daha da büyük biçimde tetiklenmekte ve kontrol edilmesi gün geçtikçe zor hale gelmekte.

Bayefendi erkek sitesi olarak spor un birleştirici özelliğini toplum olarak hatırlamamız gerekliliğini hatırlatmak istiyoruz.

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.