Günlerin Adları ve Anlamları

Günlerin Adları ve Anlamları

Her gün bizler için başka anlamlar ifade etmekte ve her güne farklı duygusal anlamlar ve hislerimizi içinde bulunduğumuz durumları ifade etmek amacı ile farklı yükler yükleriz.

Pazartesi günü bizler için hem okul döneminde hemde eğer mutsuzsak iş hayatımızda bir sendrom, cuma neşe dolu yorgunluk içeren tatil başlangıcını, çarşamba haftayı yarıladığımız bir yükün yarısını boşaltma anıdır çoğumuz için.

Fakat erkeklerin bilmesi gereken şeylerden biri olarak bugün sizlerle günlerin anlamlarını paylaşmak istiyoruz.

Türkçe dilimiz Farsça, Arapça,İbranice  ve Süryanice ağırlıklı olarak oluşmuş bir dil olarak Pazar, Pazartesi (Pazar Ertesi), Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi ( Cuma Ertesi ) isimleri de ağırlıklı olarak bu dort dilden evrilerek günümüzde dilimizde yer etmiştir.

Öncelikle günümüzde haftanın başı ve ilk günü olarak bildiğimiz Pazartesinin aslında ilk gün olmadığı ve haftanın ilk gününün günümüzde dinlenmek için geçirdiğimiz Pazar günü olduğu konusunda sizleri aydınlatarak başlamak istiyoruz.

Günlerin adları ve anlamları ve kökenleri aşağıdaki gibidir;

Pazar = – Ba= yemek + Zar= toplanma yeri kelimelerinin birleşerek evrilmesi sonucu pazar olarak bilinen kelime oluşturmaktadır. Kelime Farsça kökenlidir.

Pazartesi = Farsça Pazardan gelen günün ertesi.

Salı = Arapça “Selase” olark geçer ve İbranice dilinde  de üçüncü anlamına gelmektedir.

Çarşamba = Farsça da ( Cehar – Şenbe ),  Süryanice  ( Çıhar- Şenbe ) den gelmektedir Çıhar, Çıhar = dördüncü, her iki dilde de; Şenbe= gün anlamına gelmektedir ve Dördüncü Gün anlamını ifade etmektedir.

Perşembe =  Farsça da ( Penç – Şenbe ),  Süryanice  ( Penc- Şenbe ) den gelmektedir Penc, Penc = Beşinci, her iki dilde de; Şenbe= gün anlamına gelmektedir ve Beşinci Gün anlamını ifade etmektedir.

Cuma = Arapça dilinde “Cm’a” kelimesinden gelmektedir ve anlamı Toplanmak dır ( Toplanma ).

Cumartesi = Cuma ertesi kelimelerinin türkçede evrilemesi ile toplanma günü ertesi gününü ifade etmektedir.

tavlagif

Tavla ( Backgammon ) oynarken de zarların üzerindeki sayıları oynayan dedelerimizin babalarımızın dilinde olan bu günlerin başlarında yer alan sayılar bizlere aslında çok da uzak değil.

Yek = 1 ( Bir )

Se  = 2 ( İki )

Du = 3 ( Üç )

Cehare (Car ) = 4 ( Dört )

Penc = 5 ( Beş )

Şeş = 6 ( Altı )

Bu şekilde aslında kültür mozaiğimizin ne kadar da güzel olduğunu gözlemlemekteyiz. Umarız bayefendi.com erkek sitesi olarak,  sizlere günlerin isimleri ile verebildiğimiz bu küçük bilgi mutlu bir hafta başı yaşatabilmişizdir.

 

 

 

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.