Ramazanda alkol günah mı?

Ramazanda alkol günah mı, haram mı, yasak mı sorusu, oruç tutmadığı halde iftardan sonra içki içmek isteyenlerin, günah olur mu diye en çok cevap aradığı sorulardan. Ramazanda alkol almak, dinen herhangi bir gün içki içmekle aynı günaha sahiptir, dini olarak da yasaktır. (Cuma günü içki içmek, kadir gecesinde ve kandillerde alkol almak da öyledir.)

Dini günlerde, gecelerde, aylarda ve bayramlarda aslolan şey, yapılan sevapların daha çok karşılık görmesidir. Bu da İslam dininin bir güzelliğidir. Ancak Türkiye gibi çoğu  Müslüman ülkede bu günlerde günah işlemenin daha günah olduğu yönünde toplumsal bir kanı oluşmuştur. Bu da en alkolik insanın bile psikolojik olarak bu dini günlerde içkiden uzak kalmasını sağlayabilmektedir.

Alkol içmek dinimizdeki yasaklar arasında olup, en büyük günahlardandır. Ramazan ayı dışında da alkol kullanmak günah olsa da halk tarafından Ramazanda alkol almak daha çirkin karşılanmış ve herkesin Oruç tuttuğu bir ayda içki içmek hem Allah’a isyan, hem de oruçlulara saygısızlık olarak kabul edilmiştir.

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruldu ki: (Ey iman edenler, içki, kumar, putlar, fal okları şeytanın necis işleridir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz Şeytan, içki ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah‘ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister Artık hepiniz vazgeçin!) [Maide 90,91]

İster ramazan ayında, ister ramazan bayramından sonra ve isterse herhangi bir gün alkol tüketmenin günah olduğu kesin olsa da, ceza kanunundaki gibi cezayı ağırlaştıran nedenler olmasa da bu konuda sıkça sorulan sorular ve cevaplarını da merak edenler için açıklayalım (Biz din alimi değiliz. Yaptığımız araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz bilgiler neticesinde edindiğimiz sonuçları derlemiş bulunmaktayız. Yanlışımız varsa lütfen mesnedi ile birlikte atıf kurallarına uygun olacak bir şekilde yorum kısmına yazınız) :

İslam’ın genel olarak alkole bakış açısı nedir?

Alkol içmek, uyuşturucu kullanmak kesin olarak haram ve yasaktır. 

Ancak içki içene kafir denmez. Çünkü Ehl-i sünnet düşüncesinde büyük günah işleyene kafir denmez. Günah işlemişlerdir, ceza çekeceklerdir. İslam bilginleri, (Cennete giremez) hadis-i şerifini, (Günahının cezasını çekmeden Cennete giremez) biçimindedir.  Ama dini inkar eden veya şarap günah değil diyen aşağıda açıklandığı üzere kafir olarak nitelendirilebilir. (Dikkat, cezayı biz insanlar veremeyiz. Hiç bir insan dini görevlerini yapmayanı cezalandırma hak ve yetkisine sahip değildir.)

Alkol alan biri oruç tutabilir mi?
Alkollü içecekler ve uyuşturucu maddeler haramdır. Ancak bunları içen kişi, haram olduğunu inkar etmediği sürece hala Müslüman olduğundan, ibadetlerini yapmakla mükelleftir. Ancak bilincini kaybedecek kadar sarhoşken yapılan ibadet veya namaz ise makbul değildir.

“Ey iman edenler, siz sarhoşken ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” (Nisa, 4/43).

Sarhoş olması sebebiyle nedeniyle ibadetini yerine getiremeyen kişi, hem içtiği içki için, hem de görevi olan ibadeti zamanında yerine getirmediği için tövbe etmesi, Allah’tan af dilemesi ve daha sonra da bu ibadetleri kaza etmesi gereklidir. Alkol alan kişi, imsak vaktinde ne dediğini bilecek kadar ayık ise, orucu tutması gerekir ve tuttuğu oruç da sahihtir (İbn Âbidin, Reddu’l-muhtâr, II, 81, 123).

İftar ve sahur arasında alkol alınırsa oruç bozulur mu, İftar ile sahur arasında sarhoş olmayacak kadar alkol almak orucu bozar mı?

Öncelikle orucun her yönden nefsine hakim olmak kuralına bağlı olduğunu hatırlatalım.

Alkolün haram olması, genel kural olduğuna göre içen sadece günah işlemiş olur. Müslümanlıktan çıkmaz ki orucu bozulsun. Hz. Peygamberin, sık sık içki içip sarhoş olarak kamu düzenini bozduğu için had cezasına çarpılan, buna rağmen huzura gelip vahiyleri dinlemekten vazgeçmeyen bir kişi hakkındaki tutumu iyi bir örnektir. Bu adamı kovmak isteyen sahabeye Hz. Peygamber, bırakınız onu, o Allah’ı ve Elçisini seviyor demiştir. Günah işlemenin cezası toplumun kanunları gereği verilir, fakat günah işlemiş de olsa insanın insanlığı elinden alınamaz. Onu insan olarak yaratan Allah’tır. Hepimizin açık veya gizli, bilerek ya da bilmeyerek işlediğimiz günahlarımız vardır. Allah, kendisine karşı işlenen günahları kendi merhameti ve affediciliği ile affediyor, onların diğer iyiliklerini ve yapmış olduğu ibadetleri silmiyor, yalnızca yarattıklarına karşı işlenen günahları silmiyor, affetmiyor.

Ramazanda alkolü bırakıp, oruç tutanların oruca başlamadan ne kadar zaman önce içkiyi içmeyi bırakmaları gerekir?

Bu konuda herhangi bir ayet bulunmamakta. Bazıları alkolün zararlı etkilerinin 40 günde vücuttan silindiğini, bazıları ise bazıları alkolün 40 gün kanda kaldığından 40 gün önce içki kesilmeli diye düşünerek ramazana 4o gün kala bırakmak gerek dese de böyle bir ayet yok. Bu nedenle ramazandan önce alkolü bırakma süresi gibi bir soruya verilecek cevap ise ancak şu olabilir;

Maide suresinin 90 ve 91. ayetlerine göre alkol haramdır ama kişi bir haram işliyor diye Allah’ın emirlerinden uzak kalamaz. Bu emirleri yerine getirmesi, onun haramlardan uzaklaşmasını kolaylaştırır aslında. Yani kaç gün önce bırakırsa bıraksın, ama yeter ki içmeyi..

Ramazan bayramında alkol almak günah mı, günah değilse ramazan bayramının en erken kaçıncı günü içki içilebilir?

Bazıları ramazan bayramı, bayram namazından sonra serbest dese de yukarıda derinlemesine anlatıldığı gibi zaten her gün haram olan alkol, ister ramazanın ister 1.ci günü, ister 2.ci günü veya isterse son günü de olsa yine haram olduğundan günah olarak nitelendirilir.

Son olarak; Her kim olursanız olun, günah işleyen birini cezalandırma yetkisine sahip olmadığınızı tekraren hatırlatalım. Cezalandırma hakkı sadece yaradana aittir. Diğer taraftan insana saygı temeldir dinimizde. En beter alkoliğin bile tövbe etme hakkı olduğunu biliyor muydunuz? Siz davranışlarınızla örnek olun, o sizin yolunuzdan gelmeye imrensin. Zorlarsanız, ötekileştirirseniz, dışlarsanız, affedilmeyeceğini düşünürse onu dinden bizzat siz uzaklaştırmış olmaz mısınız? Alkolü övmeyelim, ama alkol bağımlılarını da horgörmeyelim

 

Bu kadar ciddi ve maneviyatı yüksek bir konudan sonra işte size ironik bir resim (komik resim com sitesinden alıntı). Bu resimde aynı bakkalda ramazan pidesi de satılıyor, İzmir birası da…

ramazan-pidesi-ile-bira
ramazan-pidesi-ile-bira

Bu marketten dileyen alkol, ibadetini yerine getirmek isteyen ise orucunu açmak için ramazan pidesi satın alabiliyor. Bizi diğer ülkelerden ayıran en önemli şey, eskiden “halden anlamak” dediğimiz, anlayış, sevgi ve hoşgörü… Güzel dinimiz de bunu emretmiyor mu?

 

 

Arananlar ve bulunanlar:

YORUMLAR-SORULAR-CEVAPLAR

  • özgür

    (Cuma günü içki içmek, kadir gecesinde ve kandillerde alkol almak da öyledir.)

    Kandillerin İslam’la alakası nedir de böyle bir jüküm verebiliyorsunuz? Kuran’ı okumaya ne zaman başlayacaksınız?

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.